top of page

Uleiul esențial de lavandă îmbunătățește calitatea somnului

Actualizată în: 17 ian. 2019


Inhalarea uleiului esențial de lavandă timp de 5 zile îmbunătățește semnificativ calitatea somnului, scade oboseala în timpul zilei și în plus oferă o stare de prospețime după trezire este concluzia unui studiu recent [1].

Somnul insuficient este o problemă de sănătate publică care poate conduce la accidente de mașină și erori profesionale. Persoanele care suferă de tulburări de somn sunt expuse riscurilor de oboseală, anxietate, depresie, boli cardiovasculare, diabet, obezitate și cancer [1,2]. Problemele de somn ușoare sunt (auto)tratate cu produse fără prescripție medicală. Cazurile severe sunt tratate cu medicamente hipnotice care sunt considerate sigure doar pentru utilizarea pe termen scurt și au multe efecte secundare [1].

Uleiul esential de lavandă are atât proprietăți sedative cât și hipnotice, rămânând în același timp o plantă sigură [1,2,3]. Atunci când uleiul esențial este inhalat, proprietățile lui chimice intră în sistemul nervos și sistemul circulator prin plămâni [3]. S-a dovedit că uleiul esențial de lavandă este o intervenție rentabilă, convenabilă și sigură pentru problemele de somn [1,3].

Studiul amintit mai sus a inclus studenți cu probleme legate de somn, dificultăți de adormire, treziri frecvente în timpul somnului sau somnolență în timpul zilei [1]. Participanții au fost împărțiți în mod aleatoriu în două grupuri: grupul de lavandă (39 persoane) și grupul de igiena somnului (40 persoane) și au fost instruiți să aplice un plasture pe piept timp de 5 nopți consecutiv. Pentru cei din grupul de lavandă plasturele a eliberat peste noapte ulei esential de lavandă iar pentru cei din grupul de igiena somnului plasturele a fost un placebo [1].

Instrucțiunile de igienă a somnului pentru participanți au fost:

  • MenÈ›ineÈ›i un program regulat de somn;

  • EvitaÈ›i consumul de lichide înainte de culcare, evitaÈ›i hrana, cofeina, alcoolul È™i nicotina la sfârÈ™itul zilei;

  • CreaÈ›i o atmosferă propice somnului (dopuri pentru urechi, mască de somn, evitarea ecranelor È™i mesajelor text);

  • Crearea unei rutine relaxante pentru culcare;

  • Continuarea muncii È™colare;

  • Practicarea regulată a sportului;

Pe baza jurnalelor de somn s-a constatat că nu au existat diferențe statistice în privința cantității de somn între cele două grupuri. Pentru ambele grupuri numărul de treziri a scăzut iar adormirea a crescut ușor.

A existat însă o diferență statistică semnificativă între cele două grupuri în ceea ce privește calitatea somnului, starea de trezire și oboseala din timpul zilei. Grupul de lavandă a raportat o calitate îmbunătățită a somnului la sfarșitul studiului comparativ cu grupul de igienă a somnului. Acest efect a continuat la urmărirea efectuată după două săptămâni de la terminarea studiului de 5 zile sugerând că uleiul esential de lavandă are efect de lungă durată asupra ciclului de somn [1].

Grupul de lavandă a raportat de asemenea o stare de oboseala mai redusă în timpul zilei atât la finalizarea studiului cât și după trecerea perioadei de urmărire precum și faptul că au s-au simțit înviorați la trezire.

In concluzie inhalarea uleiului esential de lavandă în timpul somnului timp de cinci zile a îmbunătățit calitatea somnului, a oferit o stare de prospețime la trezire și a scăzut oboseala în timpul zilei. Atât lavanda cât și igiena somnului au fost eficiente pentru scăderea insomniei și ameliorarea dificultăților de adormire [1].


Bibliografie:

1. Lillehei A, et al. Effect of Inhaled Lavender and Sleep Hygiene on Self-Reported Sleep Issues: A Randomized Controlled Trial

2. Insufficient Sleep Is a Public Health Problem. Centers for Disease Control and Prevention.

3. Bowles EJ. The Chemistry of Aromatherapeutic Oils. Third edition. Crowns Nest NSW, Australia: Allen & Unwin, 2003.

4. Tisserand R, Young R. Essential Oil Safety. Second edition. London: Churchill Livingstone Elsevier, 2014.

0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page